ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Предстоящо награждаване на българските лауреати от Австралийското математическо състезание

 

Българските ученици, лауреати от международното Австралийско математическо състезание за 2012 и 2013 г., ще бъдат наградени на официална церемония в сградата на Българската академия на науките (ул. „15 ноември” 1). Събитието ще се състои на 22 април 2014 г. (вторник) от 17:00 часа в Големия салон на БАН.

Почетен гост на официалната церемония ще бъде Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Медалите ще връчи Н. Пр. г-жа Джени Блумфийлд, посланик на Австралия за България.

Организатори са Българската академия на науките, Институтът по математика и информатика при БАН и Съюзът на математиците в България.


За Австралийското математическо състезание:

Австралийското математическо състезание е международно математическо състезание на английски за ученици от 3 до 12 клас. Състезанието е едно от най-големите от този род в света (в него вземат участие 38 държави; през всяка от последните години в него участват малко под половин милион ученици, повечето от които от Австралия, Нова Зеландия и Океания).

Първото издание на конкурса през 1978 е включвало над 60000 участника, а оттогава досега в него са участвали общо осемцифрен брой деца. Състезанието се организира от организацията с идеална цел Australian Mathematics Trust. Авторите на задачите са сред най-опитните преподаватели по математика в Австралия. Задачите съчетават интересни и атрактивно представени математически идеи, съчетани с безкомпромисна яснота и прецизност. Конкурсът е разделен на 5 възрастови групи, като за всяка има по 30 въпроса.

 

За участието на България:

По инициатива на Съюза на математиците в България и Института по математика и информатика при Българска академия на науките за първи път Австралийското математическо състезание бе проведено експериментално в България през есента на 1989 г. От 1992 г. български участници започват да участват официално в състезанието. От тогава неизменно специалисти от Института по математика и информатика участват както в подготовката на задачи, така и в организацията на състезанието. От 1994 до 2011 г. България има 51 медалисти.

Медалисти за 2012 г.
Даниел Атанасов - СМГ (в момента 10 кл.)
Грегориян Пириндев - СМГ (в момента 11 кл.)
Емилиян Рогачев – СМГ (в момента 11 кл.)
Александър Тенев – СМГ (в момента 11 кл.)

Медалисти за 2013 г.
Костадин Гаров – ПМГ Бургас (в момента 9 кл.)
Емилиян Рогачев – СМГ (в момента 11 кл.)
Нгуен Чи Зунг – СМГ (в момента 12 кл.)

 

Архив на новините